Lajme


Çfarë ndodh në trupin tuaj pas moshës 30 vjeç

Postuar nga admin

3rd September 2021

Pas moshës 30 vjeç trupi juaj fillon të kalojë nëpër ndryshime të ndryshme dhe disa prej tyre mund t’ju ​​befasojnë. Për shembull, përkundër faktit se jeni më me përvojë, truri juaj bëhet më i vogël. Nëse vëreni se djersiteni më pak pas moshës 30 vjeç, kjo është gjithashtu pjesë e procesit të plakjes.

Edhe për shkak se ne jemi kuriozë për atë që thonë ekspertët për ndryshimet në trurin dhe trupin tonë pas të 30 -ave, ne do të donim t’i ndanim ato me ju.

Truri juaj bëhet më i vogël

Jo, truri juaj nuk rritet me moshën. Në fakt, ndodh e kundërta. Ndërsa plakeni (dhe mos u frikësoni nga fjala, sepse, pikërisht kështu ndodh) pjesë të caktuara të trurit tkurren. Konkretisht, raportohet se truri humbet rreth 50,000 (!) Neurone një ditë pas moshës 30 vjeç. Por nuk ka nevojë për panik, sepse truri ynë di të përshtatet.

Gjithashtu është gjetur se vëllimi i trurit zvogëlohet me moshën në një normë prej rreth 5% në dekadë pas moshës 40 vjeç. Këto gjëra ndikojnë në kujtesën, veçanërisht në kujtesën episodike.

Ju djersitni më pak

Është mirë të mësosh se gratë fillojnë të djersiten ndryshe me moshën. Disa ndryshime shoqërohen me menopauzën (të tilla si afshe të nxehta), por gjëndrat e djersës (kryesisht nën krahë) gjithashtu janë treguar të zvogëlohen me moshën. Si rezultat, ata janë më pak të ndjeshëm dhe zvogëlojnë prodhimin e djersës.

Ju ftoheni më rrallë

Vetëm mbani mend veten kur ishit fëmijë. Ndërsa prindërit tanë shkonin për të punuar normalisht, ne e humbëm shkollën për shkak të ftohjes. Por tani lajmi është i mirë për ne. Teshtitja dhe kollitja ndodhin më rrallë ndërsa plakemi. Kur të arrini moshën e mesme, sepse keni kaluar tashmë shumë sëmundje, përgjigja juaj imune është bërë më e gjerë.

Ndjenja juaj e shijes dobësohet

Ndjenja juaj e shijes mund të zbehet ndërsa plakeni dhe mund të keni edhe më pak interes për të ngrënë për shkak të këtij zbehjeje. Shumica e njerëzve humbin disa nga shijet e tyre, veçanërisht pas moshës 60 vjeç. Kjo është arsyeja pse njerëzit e moshuar shpesh hanë më shumë ushqime të pasura me sheqer dhe kripë. E njëjta gjë vlen edhe për ndjenjën e nuhatjes.

Keni më pak masë muskulore

Një nga efektet më të dukshme të plakjes është humbja e masës muskulare. Si rezultat, ju bëheni më të dobët. Ai zvogëlohet me rreth 3-8% në dekadë pas moshës 30 vjeç. Kjo përqindje zvogëlohet edhe më shumë pas moshës 60 vjeç.