Uncategorized


Fitnes apo banjë e nxehtë? Ja cila e rregullon më mirë sheqerin

Postuar nga admin

14th October 2021

Nëse do të duhej të zgjidhnit midis një banjoje të nxehtë dhe një vizite të lodhshme në palestër, çfarë do të zgjidhnit? Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë të thoni, fakti që i pari ndoshta është më efektiv në kontrollin e sheqerit në gjak sesa ky i fundit ndoshta do t’ju bindë!

Kjo së paku mbështetet nga një studim i ri i kryer nga Universiteti Loughborough. Në një postim të lidhur në The Conversation, studiuesit thonë se një xhel dushi relaksues mund të jetë më i mirë sesa vrapimi ose çiklizmi për të kontrolluar sheqerin në gjak dhe për të zvogëluar inflamacionin.

Shkencëtarët që kryen këtë studim u kërkuan 14 pjesëmarrësve meshkuj që ose të bënin një banjë të ngrohtë për një orë ose të stërviteshin në një biçikletë të palëvizshme për të njëjtën kohë.

Ata zbuluan, pra se me banjën, pjesëmarrësit djegën të njëjtat kalori sa kaluan në një shëtitje 30-minutëshe dhe ulën me 10% më shumë se çiklistët vlerat maksimale të sheqerit në gjak që ndodhin pas një vakt.

Ky hulumtim, në fakt, nuk është i pari që pohon se banja e nxehtë ka avantazhe që ne nuk mund t’i imagjinojmë, pasi mbështet përfundimet e studimeve të mëparshme që kanë treguar përfitime të ngjashme të banjës së nxehtë për trupin.

Në mënyrë indikative, një studim i vitit 2015 zbuloi se sauna mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru, një studim tjetër i vitit 2016 zbuloi se një banjë e nxehtë mund të ulë presionin e gjakut më shumë sesa stërvitja në rutine, ndërsa një projekt kërkimor i vitit 1999 pohoi se “trajtimi i banjës së nxehtë” në diabetikët mund të përmirësohet pesha trupore, kontrolloni sheqerin në gjak dhe varësinë nga insulina.

Prandaj, sugjerohet që banja e nxehtë dhe stërvitja të çojnë në termogjenezë (prodhimi i nxehtësisë në trup përmes mekanizmave të ndryshëm metabolikë) i cili ka efekte të dobishme në shëndetin tonë, me ndryshimin e kursit se stërvitja është një mënyrë mjaft e lodhshme për të arritur ajo, në krahasim me një xhel dushi relaksues dhe të këndshëm të nxehtë.