Lajme


Ja cila është pjesa e trupit që tregon sa të shëndetshëm jemi

Postuar nga admin

3rd November 2021

Një pjesë e trupit mund të tregojë gjendjen e shëndetit të njeriut, shkallën e plakjes dhe sëmundje të tilla si, sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Dora e njeriut është diçka e jashtëzakonshme.

Duke përdorur fuqinë e shtrëngimit – e cila mat sasinë e presionit që një person mund të prodhojë – studiuesit ishin në gjendje të regjistronin forcën e një personi, por gjithashtu të mësonin shkallën e plakjes, madje dhe diagnostikojnë sëmundje të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri .

Sipas studimit, burrat në të 20-at dhe 30-at e tyre zakonisht kanë më shumë fuqi, ndërsa gratë mbi moshën 75-vjeçare kanë më së paku fuqinë.

Në njerëzit e moshës 20-29 vjeç, forca mesatare e ngritjes së peshave është 46 kg për burrat dhe 29 kg për gratë, me numrat që bien përkatësisht në 39 vjeç dhe 23.5 kg në moshën 60-60 vjeç.

Sipas gjetjeve të autorit kryesor të studimit, Profesor Adam Taylor, forca e shtërngimit më e ulët se mesatarja, u shoqërua me një rrezik në zemër dhe gjithashtu tregoi ndryshime vendimtare në strukturën dhe funksionin e zemrës.

“Forca e shtërngimit mund të jetë gjithashtu e dobishme në parashikimin e mbijetesës së kancerit ,” tha Adam Taylor.

Një studim argumentoi se sa më e lartë të jetë forca e shtërngimit të pacientëve, aq më të mëdha janë shanset e tyre për t’i mbijetuar kancerit të mushkrive me qeliza jo të vogla.

Diagnostikimi i kancerit të zorrës së trashë, prostatës dhe mushkërive tek burrat dhe kanceri i gjirit dhe mushkërive tek gratë, u shoqërua me një ulje prej pesë kg në forcën e shtërngimit tek njerëzit e moshës 60-69 vjeç.

Përveç kësaj, mbipesha ka qenë e lidhur me forcën më të ulët të shtrëngimit.

Kjo është ndoshta për shkak të pranisë së yndyrës në muskuj, duke i bërë ata më pak efektivë dhe duke rritur kështu pasivitetin e muskujve.

Së fundmi, duhet të theksohet se forca e shtrëngimit zvogëlohet me moshën dhe hulumtimet nga ekspertët nga Universiteti i Lancaster, tregojnë se plakja shkakton një ulje të masës muskulore (dhe funksionit) prej 1% në vit nga mosha mesatare dhe pastaj.

Kjo mund të çojë në një humbje deri në 50% të masës muskulore në 80-90 vjet.

Pra, një shtrëngim duarsh i fortë mund të ofrojë më shumë informacion rreth jush sesa mund të kuptoni.