Lajme


Leonardo DiCaprio shkruan sërish për lumin Vjosa: Lajme premtuese vijnë nga Shqipëria

Postuar nga admin

18th November 2020

Leonardo DiCaprio i ka kushtuar sërish një status të veçantë lumit Vjosa, njësoj si vitin e kaluar, kur shkroi se ky lumë ishte në rrezik pasi ishte pjesë e një projekti botëror për ndërtimin e tetë hidrocentraleve. Ndërsa sot, ai është shprehur i lumtur për lajmin se Vjosa mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

“Ndërsa ne presim që kryeministri federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e Zemrës Blu të vendit nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë premtuese që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Më 25 shtator, kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku kombëtar i lumit të Vjosës do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura e Vjosës, e zbuluar së fundmi.

Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Zemrës Blu të Ballkanit.”