Uncategorized


Pema më e lartë në botë mbulohet me alumin për të shpëtuar nga zjarret

Postuar nga admin

17th September 2021

Ndërtesa më e lartë në botë, General Sherman, rreth 84 metra e lartë, është mbështjellë të enjten me “batanije” kundër zjarrit për ta ruajtur nga flakët që kanë përfshirë Amerikën perëndimore.

Pemët në pyllin gjigant të Parkut Kombëtar Sequoia, si dhe Muzeu Gjigant i Pyjeve dhe ndërtesa të tjera, u mbuluan me mbështjellëse alumini që mund të përballojë nxehtësi intensive për periudha të shkurtra.

Zjarrfikësit pastruan po ashtu edhe furçat dhe motorët e para-pozicionimit mes 2, 000 pemëve të lashta, sipas njoftimit të bërë.

“Po merren masa të jashtëzakonshme për të mbrojtur këto pemë,” tha menaxheri i burimeve të parkut Christy Brigham.

“Ne thjesht duam të bëjmë gjithçka që mundemi për t’i mbrojtur këto pemë 2,000 dhe 3,000-vjeçare.”

Zyrtarët federalë në SHBA thonë se ata kanë përdorur këtë material për disa vjet në të gjithë Perëndimin e SHBA për të mbrojtur strukturat e ndjeshme nga flakët. Pranë Liqenit Tahoe, disa shtëpi të mbështjella me material mbrojtës i mbijetuan zjarrit të fundit, ndërsa të tjerat aty pranë u shkatërruan.