Uncategorized


Si të rrisni pjellorinë dhe shansin për të lindur një fëmijë

Postuar nga admin

17th September 2021

Shëndeti dhe pjelloria e grave kanë qenë gjithmonë çështje shumë të diskutuara. Çështjet e fertilitetit janë në rritje të vazhdueshme midis njerëzve të të dy gjinive dhe në grupmosha të ndryshme. A e dini se pothuajse 15% e çifteve merren me çështjet e fertilitetit në të gjithë botën? Gati 10% e popullsisë së përgjithshme femërore përballet me probleme të fertilitetit për shkak të faktorëve të ndryshëm në lidhje me gratë.

Çështjet si PCOS, endometrioza, bllokimi i tubave dhe fibroids janë probleme të zakonshme të fertilitetit që parandalojnë gratë të mbeten shtatzënë pavarësisht marrëdhënieve të rregullta me partnerët e tyre. Zgjedhjet e ushqimit dhe stilit të jetesës ndikojnë në pjellorinë femërore drejtpërdrejt dhe indirekt. Vuajtja nga problemet e fertilitetit nuk do të thotë se nuk ka mundësi për ta menaxhuar atë.

TheHealthSite ka folur me Dr. Vinita Gupta, Konsulente dhe Këshilltare, ku sipas tij disa mënyra të thjeshta mund të rrisin pjellorinë femërore dhe shanset për të mbetur shtatzënë në të ardhmen.

Kontrolloni çfarë jeni duke ngrënë

 

 

Një dietë e shëndetshme mund të jetë e dobishme në rritjen e pjellorisë tek gratë. Si rezultat, është e rëndësishme të hani ushqim të pasur me fibra dhe të përfshini ushqim të pasur me antioksidantë si zinku dhe folati në dietë. Antioksidantët çaktivizojnë rrënjën që mund të dëmtojë vezët dhe fibrat largojnë estrogjenin e tepërt nga trupi. Ushqimet si peshku, tërshëra, vezët, arrat, frutat dhe perimet në dietën e përditshme janë një burim i mirë i proteinave, vitaminës C dhe E.

Në të njëjtën kohë, rekomandohet gjithashtu të hani yndyrë të shëndetshme dhe të shmangni yndyrë trans që mund të jetë një rrezik për ciklin e ovulacionit. Yndyrnat trans gjenden zakonisht në vajrat vegjetale të hidrogjenizuara, ushqimet e skuqura, produktet e përpunuara ose të konservuara dhe artikujt e pjekur.

Zonja! Mos konsumoni shumë kafeinë

Sasia e marrjes së kafeinës luan një rol të rëndësishëm në infertilitetin tek gratë pasi zvogëlon aktivitetin e muskujve në tubat fallopiane përgjegjës për bartjen e vezëve nga vezoret në mitër. Kjo mund të zvogëlojë shanset për të mbetur shtatzënë tek gratë. Prandaj, rekomandohet të kufizoni marrjen e kafeinës dhe të kufizohet në 200 miligramë në ditë.

Menaxhimi i një BMI të shëndetshëm

Një peshë e shëndetshme është një nga faktorët më me ndikim që përcakton pjellorinë femërore. Obeziteti është një shkak i rëndësishëm për shqetësimin e funksioneve menstruale, ciklin e ovulacionit dhe prodhimin e vezëve. Një nga supozimet më të zakonshme rreth pjellorisë është se mbipesha është shkaku kryesor i infertilitetit tek gratë.

Sidoqoftë, është thelbësore të kuptohet se të qenit nën peshë mund të jetë po aq përgjegjës për problemet e pjellorisë femërore. Prandaj, është thelbësore për menaxhimin e një Indeksi të Masës së Trupit të shëndetshëm që varet nga mosha dhe tiparet fizike. Për gratë që vuajnë nga PCOS, një mëngjes i qëndrueshëm gjithashtu mund të ndihmojë në menaxhimin e peshës së tyre.

Mos u ulni në shtëpi, kënaquni me disa aktivitete fizike

Një mënyrë jetese e ulur është një ftesë e hapur për problemet e fertilitetit dhe probleme të tjera të kujdesit shëndetësor parësor si sëmundjet e zemrës. Bërja e ushtrimeve të moderuara siguron një peshë të shëndetshme dhe gjithashtu do të sigurojë balancimin e energjisë në mënyrë të barabartë në të gjithë trupin. Yoga dhe shtrirja gjithashtu mund të ndihmojnë në përballimin e obezitetit që ka një ndikim të drejtpërdrejtë në pjellorinë.

Mund të keni nevojë edhe për pak pushim!

Një mënyrë tjetër për të rritur pjellorinë është duke menaxhuar nivelin e stresit. Për shkak të ndryshimit të stilit të jetesës dhe punës nga shtëpia, është parë se ka një rritje të niveleve të stresit për shkak të presionit nga shtëpia dhe zyra. Nëse një grua po përpiqet të mbetet me barrë, nivelet e larta të stresit mund të zvogëlojnë shanset për të mbetur shtatzënë.

Rreziku i depresionit, ankthit dhe shqetësimit mund të ndryshojë nivelin hormonal brenda trupit dhe mund të mbyllë aktivitetet kryesore riprodhuese. Prandaj, gjithmonë rekomandohet të menaxhoni nivelin e stresit përmes këshillimit të rregullt, jogës dhe meditimit. Mungesa e gjumit gjithashtu mund të rrisë nivelin e stresit. Prandaj, rekomandohet të flini të paktën 8 orë në mënyrë që trupi të ketë kohë për t’u çlodhur dhe shëruar.